Demonstration 23 april mot Tvärförbindelse Södertörn

FN-chefen António Guterres varnar för att vi går i sömnen in i klimatkatastrofen. För att ha en chans att klara 1,5-gradersmålet måste mänsklighetens utsläpp minska med 45 procent till 2030. Men världens länder har dels inte satt upp tillräckligt ambitiösa mål för det, och lever dels inte ens upp till de mål som ändå antagits.

Och samtidigt i Sverige planerar Trafikverket på uppdrag av regeringen att bygga en motorväg söder om Stockholm – Tvärförbindelse Södertörn.

Sverige satsar 800 miljarder kronor på infrastruktur som vägar och järnvägar de närmaste tolv åren. Tvärförbindelse Södertörn är det dyraste vägbygget som också ökar utsläppen mest.

När infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) får frågan om motorvägsprojektet inte ska plockas bort så svarar han att ”lagt kort ligger”. Det är inte ett svar som duger i den klimatkris vi befinner oss i tycker vi i nätverket Tvärnit Södertörn. Att tänka om och inte satsa på sådana här klimatskadliga satsningar är vi inte ensamma om. Vi får medhåll av Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner, trafikforskare, hembydsföreningar och många andra.

Därför anordnar vi en demonstration lördagen 23 april kl 15:00 på Medborgarplatsen i Stockholm med parollen ”Stoppa motorvägen – rädda klimatet”.

Alla som vill se ett stopp för motorvägen och vill värna klimat och miljö är välkomna att delta. Om man vill tala som företrädare för en organisation så mailar man till tvarnitsodertorn@gmail.com och anmäler intresse.

Facebook-event finns här och kommer uppdateras med mer information löpande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: