Boende i Masmo och vill stoppa motorvägen Tvärförbindelse Södertörn? Skicka in begäran om rättsprövning med vår mall

Tvärförbindelse Södertörn är en planerad motorväg som kommer gå från Kungens kurva och Haninge centrum. Det kommer bli en fortsättning på Förbifart Stockholm, över 20 km lång. Vägbygget kommer ta ca 10 år. Vägen kommer leda till ökad trafik, ökade utsläpp, luftföroreningar och hälsoskadliga partiklar och bullernivåer speciellt i Masmo.

Våra barn – luftföroreningar, partiklar och buller

Barn är extra känsliga för luftföroreningar och partiklar. Trafikverket skriver att nivåerna i Masmo kommer bli mycket värre än idag.

Natur försvinner

Tvärförbindelsen kommer allvarligt skada viktig och känslig natur. Den skada som Tvärförbindelse Södertörn skulle åstadkomma idag och för all framtid är mycket stor och kan aldrig göras ogjord.

Vad gör vi nu?

Trafikverket och Regeringen har redan beslutat att bygga motorvägen, och nästa steg är att vända sig till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) med en så kallas Ansökan om Rättsprövning. Då måste domstolen pröva om Trafikverket och regeringens beslut följer svensk lag.

Vad kan du som boende i Masmo göra?

För er som bor längs den planerade motorvägen kan det till exempel handla om att ni inte har fått vara med och påverka beslutet om motorvägen trots att era liv och er livsmiljö kommer att påverkas stort.

Enskilda personer som kommer påverkas av motorvägen kan skicka in en Ansökan om Rättsprövning eftersom era civila rättigheter och skyldigheter berörs så som dom beskrivs i europeiska konventionen den 4 november 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Hur ska man göra rent praktiskt?

Tvärnit har förberett ett dokument. Ladda ner pdf-dokumentet här och skriv ut pdf-dokumentet på en skrivare. Skriv sedan namn, adress, mobiltelefon, mailadress, personnummer och underskrift.

Du kan sedan antingen skicka det fysiskt på posten eller skicka in digitalt. Om du skickar på posten så skickar du till:

Högsta förvaltningsdomstolen
Box 2293
103 17 Stockholm

Om du skickar in digitalt behöver du skanna in dokumentet som en pdf och maila till hogstaforvaltningsdomstolen@dom.se.

Dokumentet måste vara inskickat i god tid innan den 19 april 2024. Om du har frågor kontakta:

Hyresgästföreningen Vårby Haga: Tommy Karlsson, karlssontommy3@gmail.com, tel 0723-134019

Tvärnit: Lise-Lott Larsson Kolessar, lise-lott@kolessar.se, tel 070-6101447

Lämna en kommentar